Vrijwilligerswerk

Dien een aanvraag in

Haal als gastorganisatie een vrijwilliger uit een ander land in huis en laat een nieuwe wind door je organisatie waaien. Of geef een Vlaamse jongere de kans om andere oorden op te zoeken en word ondersteunende organisatie. Het programma zorgt voor financiële ondersteuning.

Wat?

 • Voltijds vrijwilligerswerk (5 dagen per week, 30-38 uur);
 • 2 maanden tot 1 jaar (vanaf 2 weken voor jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond);
 • Een jongere is tussen 18 en 30 jaar en woont officieel in het land van de ondersteunende organisatie;
 • Erkenning als gast- of ondersteunende organisatie met een European Solidarity Corps-Quality label voor vrijwilligerswerk;
 • Voor jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie en/of met een beperking kan je rekenen op extra ondersteuning.

Waar?

In de deelnemende landen:

 • Lidstaten van de Europese Unie
België Frankrijk Litouwen Roemenië
Bulgarije Griekenland Luxemburg Slovakije
Cyprus Hongarije Malta Slovenië
Denemarken Ierland Nederland Spanje
Duitsland Italië Oostenrijk Tsjechië
Estland Kroatië Polen Verenigd Koninkrijk
Finland Letland Portugal Zweden
 • Deelnemende landen die geen lid zijn van de Europese Unie
IJsland Noord-Macedonië Turkije

 

In de partnerlanden:

 • EFTA-landen
Liechtenstein Noorwegen
 • Partnerlanden uit de buurregio’s van de Europese Unie
Albanië Georgië Marokko Servië
Algerije Israël Moldavië Syrië
Armenië Jordanië Montenegro Tunesië
Azerbeidzjan Kosovo Oekraïne Wit-Rusland
Bosnië-Herzegovina Libanon Palestina
Egypte Libië Rusland

Je vrijwilliger kan nooit vertrekken naar een land waarvoor er op het moment van vertrek een negatief reisadvies geldt.

Wil je een Belgische vrijwilliger binnen België aan de slag laten gaan? Dat kan! Lees er hier meer over.

Hoe?

Voor je met een project aan de slag kan gaan, moet je erkend worden als gast- of ondersteunende organisatie. Dan krijg je een Quality label. Lees meer over het Quality label en hoe je dat aanvraagt op deze pagina. De formulieren om erkend te worden als vrijwilligerswerkorganisatie en om een project aan te vragen, vind je op deze pagina.

Vrijwilligerswerk - johannesdebruycker

Subsidieblokken

 • Reiskosten: een vast bedrag voor de heen- en terugreis, gebaseerd op het aantal kilometer in vogelvlucht. Heb je extra hoge uitgaven voor het vervoer, bv. omdat je de vrijwilliger(s) ecologisch wil laten reizen, kan je daar een apart budget voor aanvragen waarbij je op eindverslagniveau de effectieve kosten met de tickets bewijst.
  Bijvoorbeeld: de vergoeding voor reguliere reiskosten tot 1999 kilometer is € 275. De kosten voor het vervoer zijn in werkelijkheid € 420. Je kan dan een aanvraag doen voor het vergoeden van dat vervoer, want 70% van € 420 is meer dan de vergoeding voor de reguliere reiskosten (0,7 x 420 = 294, meer dan 275). Van de € 420 wordt uiteindelijk 80%, dus € 336 vergoed (0,8 x 420 = 336);
 • Organisatiekosten: voor accommodatie, maaltijden en lokaal vervoer van de vrijwilliger, om het project uit te voeren. Een vast bedrag per dag per deelnemer;
 • Inclusiekosten: om jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond te ondersteunen met bv. extra voorbereiding, reinforced mentorship … Een vast bedrag per dag per deelnemer uit een inclusiedoelgroep.
 • Zakgeld: de vrijwilliger heeft recht op zakgeld; een vast bedrag per dag per deelnemer.
 • Taalondersteuning: de vrijwilliger krijgt ofwel taalles via het Online Linguistic Support-systeem (OLS), ofwel een vast bedrag om taallessen te betalen als OLS niet in de gasttaal beschikbaar is;
 • Exceptional costs: kan gaan over kosten voor visa, uitzonderlijk hoge kosten om vrijwilligers met een beperking te laten deelnemen … Ze worden 100% terugbetaald;
 • Complementary activity costs: worden voor 80% gesubsidieerd. Deze kosten kunnen maximum 10% van het totale budget bedragen.

Werk je samen met een partner buiten de Eurozone?
Op de officiële website van de Europese Commissie vind je de wisselkoersen die je moet gebruiken bij je eindverslag. Voor de eindafrekening van de niet-forfaitaire bedragen (exceptional costs, complementary activity costs) mag je enkel de wisselkoers gebruiken die geldig was in de maand waarin je contract door onze directeur werd ondertekend. Hou daar dus rekening mee! Die koers kan verschillen van de effectieve wisselkoers op het moment dat je je kosten maakt.

Dien een aanvraag in

Volgende deadline

01/10

Voor informatie over projecten die werden goedgekeurd tot en met de tweede deadline van 2018, kan je op deze pagina van de Youth in Action-website terecht.

TIP: Wie meer wil weten over de verschillende mogelijkheden kan een info- en vormingsdag volgen. Daar maak je kennis met de spelregels, kan je een vorming volgen en ook een persoonlijk overleg aanvragen.

€ Budget

419.378

Het budget is voor individueel vrijwilligerswerk en vrijwilligersteams samen.

 • Inspiratie

  “Het is te vergelijken met een soort Erasmus voor vrijwilligers.”

  Lees meer
  Inspiratie

  Ons laten erkennen als organisatie voor Europees vrijwilligerswerk, een logische keuze!

  Lees meer
  Inspiratie

  Solidariteit aan het werk bij ‘Together we stand’

  Lees meer