Terug naar zoekresultaten
Meerwaarde

Vrijwilligersprojecten binnen België

Wil je een vrijwilliger zenden of ontvangen binnen België? Dat kan!

Wie?

Elke organisatie kan een vrijwilligersproject opzetten in eigen land. Om dat te doen, moet elke organisatie en elke partner over een Quality label beschikken. Dat Quality label is toegekend door het Nationaal Agentschap van de Gemeenschap waar die organisatie z’n hoofdzetel heeft.
Zit de hoofdzetel van je organisatie in Brussel, dien je je Quality label-aanvraag in bij een van de twee Nationaal Agentschappen, d.w.z. bij JINT vzw of le BIJ asbl.

Let op! Heb je een Quality label als coördinerende of koepelorganisatie (“umbrella”) moet voor activiteiten binnen België elk van je organisaties (“entities”) een Quality label hebben, in de Gemeenschap waar ze gevestigd zijn.

Wat?

Voor jongeren die niet mogen en/of kunnen reizen kan deze optie van vrijwilligerswerk in eigen land zeker mogelijkheden bieden.

Als je vrijwilligersactiviteiten wil doen binnen je eigen Gemeenschap zijn er enkele inhoudelijke accenten die in je project moeten zitten. Zo moet de mobiliteit gericht zijn op het empowerment-proces van de jongere(n) en is het Europese aspect in je project niet ver te zoeken.

Hoe?

Dien je subsidie-/projectaanvraag in bij het Nationaal Agentschap van de gemeenschap waar de activiteit doorgaat. Er zijn binnen België dus drie opties:

  1. De activiteit gaat door in de Vlaamse Gemeenschap, dien je projectaanvraag in bij JINT vzw. Je bent hier dus aan het juiste adres;
  2. De activiteit gaat door in de Franse Gemeenschap, laat je partner uit de Franse Gemeenschap de projectaanvraag indienen bij onze collega’s van le BIJ;
  3. De activiteit gaat door in de Duitstalige Gemeenschap, laat je partner uit de Duitstalige Gemeenschap de projectaanvraag indienen bij onze collega’s van Jugenbüro.

Let op! Aangezien je de projectaanvraag moet indienen bij het Nationaal Agentschap van waar de activiteit zal doorgaan, kan je in één dossier geen subsidies aanvragen voor activiteiten in meerdere Gemeenschappen.

Meer weten?

Andere mogelijkheden in België kan je ook via het Bel’J-programma zoeken en vinden.

Heb je nog vragen over activiteiten binnen België? Geef ons een seintje.