Programmagids en deadlines 2024

In 2023 maakte de Europese Unie bijna 1,8 miljoen euro vrij voor European Solidarity Corps-projecten in Vlaanderen. Binnenkort weten we hoeveel dat voor 2024 zal zijn.

De programmagids voor 2024 is online raadpleegbaar. Deze gids kan je vergelijken met een subsidiereglement: je vindt er alle regels en informatie terug over de verschillende subsidiemogelijkheden binnen Erasmus+ Jeugd. De gids wordt opgemaakt door de Europese Commissie en geldt voor alle landen betrokken bij de subsidieprogramma’s. De gidsen zien er elk jaar ongeveer hetzelfde uit, maar er zijn ook altijd een paar aanpassingen. Deze aanpassingen worden onder andere doorgevoerd op basis van feedback van organisaties en Nationale Agentschappen. 

Aanpassingen 2023 – 2024

 • budgetten: zowat bij alle mogelijkheden zijn in veel categorieën de budgetten gestegen. De exacte cijfers vind je per actie terug in de programmagids.
 • vrijwilligersteams: voor een vrijwilligersteam heb je minstens 5 deelnemers nodig, in 2023 waren dat er nog 10.
 • individueel vrijwilligerswerk: jongeren zullen al vanaf 2 weken vrijwilligers kunnen doen via het European Solidarity Corps. Tot 2024 was deze ‘short term’-optie enkel toegankelijk voor jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond.

Deadlines

In de programmagids vind je ook de deadlines voor het indienen van een subsidieaanvraag terug. Voor 2024 schrijf je best deze data in je agenda:

De deadlines voor zowel vrijwilligerswerk als vrijwilligersteams zijn:

 • 20 februari om 12.00 uur (Belgische tijd) voor projecten die starten tussen 1 juni en 31 december van hetzelfde jaar;
 • 1 oktober om 12.00 uur (Belgische tijd) voor projecten die starten tussen 1 januari en 31 mei van het volgende jaar.

De deadlines voor solidariteitsprojecten zijn:

 • 20 februari om 12.00 uur (Belgische tijd) voor projecten die starten tussen 1 juni en 31 december van hetzelfde jaar;
 • 7 mei om 12.00 uur (Belgische tijd) voor projecten die starten tussen 1 augustus en 31 december van hetzelfde jaar;
 • 1 oktober om 12.00 uur (Belgische tijd) voor projecten die starten tussen 1 januari en 31 mei van het volgende jaar.

De aanvraagformulieren vind je op het platform dat alle aanvraagformulieren voor zowel Erasmus+ als het European Solidarity Corps samenbrengt.

Ontdek de mogelijkheden

Opgelet!
Organisaties die een subsidie willen aanvragen voor vrijwilligerswerk moeten een goedgekeurd Kwaliteitslabel hebben op het moment van de deadline. Een kwaliteitslabel aanvragen kan het hele jaar door tot 31 oktober.

JINT helpt je op weg

Informeer je over de mogelijkheden en hoe je subsidies kan aanvragen. JINT helpt jouw organisatie graag op weg. Contacteer JINT voor specifieke vragen of schrijf je in voor de info- en vormingsdag op 12 december. In de voormiddag is er een algemene infosessie en in de namiddag kan je een vormingssessie over duurzame projecten volgen, beide helemaal gratis.

Meer nieuws

 • di 20 februari 2024

  Problemen bij indiening?

  Help bij computer

  Heb je problemen bij het indienen van je aanvraag? Onder uitzonderlijke omstandigheden aanvaarden we subsidieaanvragen die niet voor 20 februari 2024, 12u via de officiële weg zijn ingediend.

  Lees meer
  wo 7 februari 2024

  Europese verkiezingen

  Op 9 juni is het tijd voor de Europese verkiezingen. Ook Europese vrijwilligers kunnen vanuit België hun stem uitbrengen.

  Lees meer
  di 19 december 2023

  Automatische mails Beneficiary Module

  We kregen enkele bezorgde berichten over automatische emails die verzonden werden vanuit de Beneficiary Module (BM), met verwijzing naar Kwaliteitslabelnummers. Je hoeft met deze mails uit de BM nu niets te doen.

  Lees meer