Nee, het is jouw taak om op zoek te gaan naar een gastorganisatie waarbij je aan de slag kan, en naar een Vlaamse ondersteunende organisatie die je stuurt. Het zijn die organisaties die het dossier moeten maken en indienen. Zij regelen ook de praktische zaken zoals je verblijf, reis en verzekering voor jou.

Op onze infosessies geven we meer uitleg en kan je vragen stellen.

 

Tip: contacteer meerdere plekken.

De ondersteunende organisatie helpt je bij de voorbereidingen en je kan hen tijdens het hele project contacteren. Zo heb je altijd iemand die Nederlands spreekt om op terug te vallen.
Voor de organisatie zelf is het een kans om buitenlandse contacten te hebben, en zo ook een beetje internationaal te gaan.

Je kan de lijst van landen vinden, afhankelijk van de mogelijkheden:

Opmerking: als er een negatief reisadvies geldt voor een land, kan je er niet naartoe.

Het is écht bijna gratis, dankzij de Europese Commissie.

 

Je verblijf kost je niets. Je eten wordt voorzien. Je lokaal transport wordt betaald. De verzekering is inbegrepen. De taallessen worden betaald. Je krijgt ook wat zakgeld.

 

Het kan zijn dat het bedrag dat is voorzien voor de reiskosten net niet genoeg is voor het trein- of vliegtuigticket. In dat geval kan de organisatie je vragen om het verschil bij te passen.

De opties zijn talrijk. Je kan meedraaien in een natuurproject, jeugdhuis, circusproject, daklozentehuis … Je kan werken met kinderen of jongeren, met mensen met een handicap, met vluchtelingen, werken rond holebirechten … Of misschien word je communicatiemedewerker, maak je affiches … of nog iets helemaal anders. Zoek vooral iets dat bij je past en waar je je schouders mee wil onderzetten.

Jazeker, alle jongeren van 18 tot 30 jaar krijgen de kans een ander land te ontdekken.

 

Extra kosten, gelinkt aan je beperking, worden door het subsidieprogramma vergoed. Zo kan de organisatie die de aanvraag doet, budget aanvragen voor bijvoorbeeld een doventolk, rolstoelvervoer, extra assistentie …  

Voor jongeren met minder kansen zijn er ook projecten vanaf 2 weken mogelijk. Daarvoor neem je best contact met ons op.

Je hoeft de taal van je gastland niet machtig te zijn voor je vertrekt.

Er is taalondersteuning voorzien in het programma. Je gastorganisatie weet ook dat je in het begin hun taal nog niet (zo goed) kent. Bovendien pik je de taal snel op door daar te werken en leven.

Je hebt geen diploma’s nodig om in het European Solidarity Corps vrijwilligerswerk te doen.

Je takenpakket is gericht op vrijwilligers en niet gebonden aan een opleiding. Zolang je maar enthousiast en gemotiveerd bent, komt het helemaal goed. Zoek zeker een project dat je echt interesseert en bij je past.

Nee, je kan maar een keer vrijwilligerswerk doen met het European Solidarity Corps. Ook wie in het Erasmus+ Youth in Action-programma deelnam aan EVS, Europees Vrijwilligerswerk, krijgt nu geen centen meer voor vrijwilligerswerk binnen het European Solidarity Corps.

Als je een jongere bent uit een kwetsbare situatie kan je wel twee keer vrijwilligerswerk doen: eerst een keer van 2 weken tot 21 maanden en dan nog een keer van 2 tot 12 maanden. Daarvoor neem je best contact op met JINT.

Wil je je tijd in het buitenland opsplitsen, kan dat niet via het European Solidairty Corps. Wil je 12 maanden weg, moet dat aaneensluitend. Je kan niet bijvoorbeeld twee keer een project van 6 maanden doen. Je kan wel nog op pad met een vrijwilligersteam.