Reset

Hierboven kan je zo gericht zoeken als je zelf wil:
kies over welke mogelijkheid je iets zoekt;
speur je naar iets uit de vorige jaren, duid dat dan aan;
selecteer een van de vaak gezochte items, of zoek op naam/term.

! Verplicht

Registratie van je organisatie of groep (PIC)

Een Personal Identification Code is nodig voor elke organisatie of groep van jongeren die een aanvraag wil indienen of partner is in een European Solidarity Corps-project.

Wie?

Elke organisatie of informele groep die een European Solidarity Corps-aanvraag wil indienen of partner is in een European Solidarity Corps-project, moet zich registreren.

 • Elke vzw, van gelijk welk niveau;
 • Elke overheid: gemeente, jeugddienst …;
 • Elke informele groep van jongeren, feitelijke vereniging …

Wat?

 • Je gebruikt je registratienummer (= PIC) om een deel van je aanvragen, eindverslagen enz. automatisch in te vullen;
 • Je hoeft je slechts een keer te registreren;
 • Je kan je registratienummer tot het einde van het programma, eind 2020, gebruiken.

Wanneer?

Registratie moet vóór de deadline gebeuren. Zonder registratie kan je geen aanvraag indienen of partner zijn in een project.

TIP
Je kan je op elk moment online registreren en je gegevens aanpassen.
Overweeg je een aanvraag in te dienen of wil je partner worden in een project? Wacht niet tot de deadline, maar doe dit zo snel mogelijk!

Hoe?

Registreren gebeurt in verschillende stappen via een Europese portaalwebsite.

Stap 1: een EU-login aanmaken

(EU-login is de vroegere ECAS-account)
Dit is een individuele login. Een EU-login is gelinkt aan een persoon en niet aan een organisatie.
Gebruik als login een e-mailadres. Je EU-login moet je tijdens je project ook gebruiken als login voor een andere online tool, de Mobility Tool+.

Heb je eerder al een ECAS-account aangemaakt, dan kan je die gegevens gewoon blijven gebruiken om in te loggen.

Stap 2: een PIC voor je organisatie/groep aanmaken

Nadat je een EU-login aangemaakt hebt, kan je je organisatie registreren. Nadat je de registratie volledig afgerond hebt, krijgt je organisatie of groep een PIC toegekend. Je ontvangt de code ook per e-mail.

Onze uitgebreide handleiding om je stap voor stap te registreren, vind je hieronder.

TIP
Kijk eerst goed na of je organisatie al geregistreerd is! Een organisatie kan slechts éénPIC hebben.

Stap 3: je organisatiegegevens aanvullen en de nodige documenten uploaden

Dit gaat om statuten, bankgegevens, enz. Voordat je effectief een aanvraag kunt indienen, moeten al deze gegevens en documenten online geüpload zijn.

Onze uitgebreide handleiding om je stap voor stap te registreren, vind je hieronder.

Meer weten?

De Europese Commissie heeft een zeer uitgebreide FAQ in het Engels.
Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Lees meer
 • Handleiding PIC en URF 20190101

  Download
Meerwaarde

Vrijwilligersprojecten binnen België

Wil je een vrijwilliger zenden of ontvangen binnen België? Dat kan!

Wie?

Elke organisatie kan een vrijwilligersproject opzetten in eigen land. Om dat te doen, moet elke organisatie en elke partner over een Quality label beschikken. Dat Quality label is toegekend door het Nationaal Agentschap van de Gemeenschap waar die organisatie z’n hoofdzetel heeft.
Zit de hoofdzetel van je organisatie in Brussel, dien je je Quality label-aanvraag in bij een van de twee Nationale Agentschappen, d.w.z. bij JINT vzw of le BIJ asbl.

Let op! Heb je een Quality label als coördinerende of koepelorganisatie (“umbrella”) moet voor activiteiten binnen België elk van je organisaties (“entities”) een Quality label hebben, in de Gemeenschap waar ze gevestigd zijn.

Wat?

Voor jongeren die niet mogen en/of kunnen reizen kan deze optie van vrijwilligerswerk in eigen land zeker mogelijkheden bieden.

Als je vrijwilligersactiviteiten wil doen binnen je eigen Gemeenschap zijn er enkele inhoudelijke accenten die in je project moeten zitten. Zo moet de mobiliteit gericht zijn op het empowerment-proces van de jongere(n) en is het Europese aspect in je project niet ver te zoeken.

Hoe?

Dien je subsidie-/projectaanvraag in bij het Nationaal Agentschap van de gemeenschap waar de activiteit doorgaat. Er zijn binnen België dus drie opties:

 1. De activiteit gaat door in de Vlaamse Gemeenschap, dien je projectaanvraag in bij JINT vzw. Je bent hier dus aan het juiste adres;
 2. De activiteit gaat door in de Franse Gemeenschap, laat je partner uit de Franse Gemeenschap de projectaanvraag indienen bij onze collega’s van le BIJ;
 3. De activiteit gaat door in de Duitstalige Gemeenschap, laat je partner uit de Duitstalige Gemeenschap de projectaanvraag indienen bij onze collega’s van Jugenbüro.

Let op! Aangezien je de projectaanvraag moet indienen bij het Nationaal Agentschap van waar de activiteit zal doorgaan, kan je in één dossier geen subsidies aanvragen voor activiteiten in meerdere Gemeenschappen.

Meer weten?

Andere mogelijkheden in België kan je ook via het Bel’J-programma zoeken en vinden.

Heb je nog vragen over activiteiten binnen België? Geef ons een seintje.

Lees meer Naar de website
! Verplicht

Quality label

Wil je met je organisatie vrijwilligers, stagiairs of jonge werknemers ontvangen of vrijwilligers ondersteunen om in het buitenland aan de slag te gaan? Dien dan een aanvraag in om erkend te worden als European Solidarity Corps-organisatie met het Quality label. Het label verzekert dat organisaties voldoen aan de nodige kwaliteitsvereisten binnen het Europese kader. Dit label is dan ook jouw toegangspoort tot het subsidieprogramma.

Wie?

Ben je een kleine of grote organisatie? Situeert je organisatie zich in de profit of non-profit sector? Wil je mikken op milieubescherming of jongerenwerking? Elke organisatie kan een Quality label aanvragen. Je moet wel beschikken over een rechtspersoonlijkheid.

Ben je een informele groep jongeren en wil je graag zelf een solidariteitsproject uitwerken en uitvoeren? Hiervoor heb je geen Quality Label nodig en kan je zowel nationaal (European Solidarity Corps – solidariteitsprojecten) als internationaal (Youth in Action – jongereninitiatieven) een aanvraag doen. Indienen kan zelf als jongere voor jouw groep of door een organisatie waaraan je bijvoorbeeld gelinkt bent.

Wat?

Het Quality label is een goedkeuring die je als organisatie krijgt om vrijwilligers, stagiairs en/of jonge werknemers een buitenlandse ervaring te bezorgen. Dat kan een Vlaamse vrijwilliger zijn die naar het buitenland trekt om daar een steentje bij te dragen of een buitenlandse vrijwilliger die in Vlaanderen de handen uit de mouwen steekt. Ook kan je een vrijwilligersactiviteit opzetten in eigen land. Vergeet dat zeker niet expliciet te vermelden in je aanvraag.
Met het Quality label op zak kan je een aanvraag indienen om een European Solidarity Corps-project op te zetten.

Afhankelijk van de rol die je als organisatie zal opnemen, zijn er specifieke vereisten waaraan je als organisatie moet voldoen. Er zijn drie mogelijkheden (die combineerbaar zijn in één aanvraag):

 • Quality label voor vrijwilligerswerk
  • Ondersteunende organisatie: zend Vlaamse jongeren uit naar het buitenland. Je bereidt de vrijwilliger voor, onderhoudt contact met de vrijwilliger en de gastorganisatie, enz.
  • Gastorganisatie: ontvang een vrijwilliger uit het buitenland. Je zorgt voor een voltijds, zinvol takenpakket, accommodatie en maaltijden, een taakbegeleider en een mentor, en de nodige ondersteuning ter plaatse. Bij het uitreiken van het Quality label wordt bepaald hoeveel vrijwilligers je op hetzelfde moment mag ontvangen.
 • Quality label voor stages
 • Quality label voor jobs

Meer informatie over de taken en verantwoordelijkheden kan je terugvinden in de programmagids.

Wanneer?

Om een aanvraag in te dienen moet je erkenning rond zijn voor de deadline. Zonder Quality label kan je geen aanvraag indienen. Ben je partner in een project, moet je een Quality label op zak hebben op het moment dat de activiteit start.

Je kan als organisatie op elk moment van het jaar een aanvraag doen voor een Quality label. Een Quality label is geldig gedurende het ganse subsidieprogramma (t.e.m. 2020) en blijft geldig tot het einde van het laatst lopende project.

TIP
Je kan je op elk moment online registreren en je gegevens aanpassen.
Overweeg je een aanvraag in te dienen of wil je partner worden in een project? Wacht niet tot de deadline maar doe dit zo snel mogelijk!

Hoe?

Registreren gebeurt in verschillende stappen via een Europese portaalwebsite.

Stap 1: een EU-login aanmaken

Dit is een individuele login. Een EU-login is gelinkt aan een persoon en niet aan een organisatie.
Gebruik als login een e-mailadres. Je EU-login moet je tijdens je project ook gebruiken als login voor een andere online tool, de Mobility Tool+.
Heb je eerder al een ECAS-account aangemaakt, dan kan je die gegevens gewoon blijven gebruiken om in te loggen.

Stap 2: een PIC voor je organisatie aanmaken

Nadat je een EU-login aangemaakt hebt, kan je je organisatie registreren. Je organisatie krijgt nadat je de registratie volledig afgerond hebt een PIC toegekend. Je ontvangt de code ook per e-mail.
Meer info en onze uitgebreide handleiding om je stap voor stap te registreren, vind je hier.

TIP
Kijk eerst goed na of je organisatie al geregistreerd is! Een organisatie kan slechts 1 PIC hebben.

Stap 3: je organisatiegegevens aanvullen en de nodige documenten uploaden

Dit gaat om statuten, bankgegevens, enz. Voordat je effectief een aanvraag kunt indienen, moeten al deze gegevens en documenten online geüpload zijn.

Stap 4: je Quality label aanvragen

Een aanvraag doe je via het aanvraagformulier ‘ESC52 Quality Label’. Het is belangrijk dat je aan de hand van het formulier weergeeft hoe je een jongere in de praktijk zal begeleiden. Wil je vrijwilligersactiviteit opzetten in eigen land, vergeet dat niet expliciet te vermelden in je aanvraag.
Bij verdere vragen bij het invullen van het formulier of indien je graag feedback krijgt op je aanvraag, contacteer ons gerust!
Nadat je aanvraag verstuurd werd, rekenen we zo’n 8 weken om het te beoordelen. Het is mogelijk dat we je contacteren in deze periode voor meer informatie en om een bezoek te plannen.

Op het moment dat je in het bezit bent van een goedgekeurd Quality label, verschijnt je organisatie in de European Youth Portal. In deze databank vind je alle organisaties die erkend zijn in het European Solidarity Corps.

Meer weten?

De Europese Commissie heeft een zeer uitgebreide FAQ in het Engels.
Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Lees meer Naar de website
! Verplicht

European Solidarity Corps officiële programmagids 2019

Deze programmagids is een uitgave van de Europese Commissie met alle regels, criteria, inlichtingen… voor 2019.

Let op! Er zijn ook twee corrigenda bij deze officiële programmagids toegevoegd.

Alle documenten zijn in het Engels.

Lees meer
 • 2019 European Solidarity Corps guide_en

  Download
 • corrigendum_2019_european_solidarity_corps_guide

  Download
 • Corrigendum 2 - 2019 European Solidarity Corps Guide

  Download
Meer Toon alles