Reset

Hierboven kan je zo gericht zoeken als je zelf wil:
kies over welke mogelijkheid je iets zoekt;
speur je naar iets uit de vorige jaren, duid dat dan aan;
selecteer een van de vaak gezochte items, of zoek op naam/term.

Meerwaarde

Ondersteuning

JINT zet je op weg om een kwaliteitsvol project uit te werken. Op deze en de JINT-website vind je alles wat je nodig hebt om een hoogwaardige aanvraag in te dienen en je goedgekeurd project verder op te volgen.

Tip
Heb je een idee voor een project, maar wil je toch nog wat extra info? Kom dan naar onze volgende info- en vormingsdag. Daar krijg je alle info over de verschillende mogelijkheden en kan je een persoonlijk overleg met een van de collega’s aanvragen.

Welke ondersteuning is er?

Wil je een aanvraag bij ons indienen, dan kan je rekenen op technische ondersteuning (over de spelregels, problemen met formulieren …).
Ben je een nieuwe indiener in een bepaald soort project (bv. je eerste vrijwilligersteam), is er nog maar één zo’n project van jouw organisatie goedgekeurd of werk je met jongeren uit een bijzondere doelgroep, dan kan je daarnaast ook rekenen op ondersteuning op maat. Zo komt je project met dezelfde bagage aan de startlijn als dat van een organisatie met meer ervaring. Stuur ons ten laatste 2 weken voor de deadline (hoe vroeger, hoe liever!) jouw ingevuld aanvraagformulier om van ons feedback op maat te krijgen.

Tip
Leg je oor te luister bij andere organisaties uit vorige projecten of uit je netwerk.

Lees meer
! Verplicht

Stap 1: Registratie van je organisatie of groep (OID)

Een Organisation ID (OID) is nodig voor elke organisatie of groep van jongeren die een aanvraag wil indienen of partner is in een European Solidarity Corps-project. De voorloper van OID was PIC.

Wie?

Elke organisatie of informele groep die een European Solidarity Corps-aanvraag wil indienen of partner is in een European Solidarity Corps-project, moet zich registreren.

 • Elke vzw, van gelijk welk niveau;
 • Elke overheid: gemeente, jeugddienst …;
 • Elke informele groep van jongeren, feitelijke vereniging …

Wat?

 • Je gebruikt je Organisation ID (OID) om een deel van je aanvragen, eindverslagen enz. automatisch in te vullen;
 • Je hoeft je slechts een keer te registreren;
 • Je kan je OID tot het einde van het programma, eind 2027, gebruiken.

Wanneer?

Registratie moet vóór de deadline gebeuren. Zonder registratie kan je geen aanvraag indienen of partner zijn in een project.

Tip
Je kan je op elk moment online registreren en je gegevens aanpassen.
Overweeg je een aanvraag in te dienen of wil je partner worden in een project? Wacht niet tot de deadline, maar doe dit zo snel mogelijk!

Hoe?

Registreren gebeurt in verschillende stappen via het online Erasmus+ and European Solidarity Corps Platform (EESCP). Lees in de handleiding (OID en ORS) hoe je de drie stappen doorloopt en wat je moet doen bij problemen:

 • stap 1: een EU-login aanmaken;
 • stap 2: een OID voor je organisatie/groep aanmaken;
 • stap 3: je organisatiegegevens aanvullen en de nodige documenten opladen;
 • probleem: je bent je wachtwoord vergeten;
 • probleem: het e-mailadres bestaat niet meer.

Tip
Gebruik voor je EU-login een algemeen, maar duidelijk e-mailadres dat bijvoorbeeld niet verdwijnt bij een eventuele personeelswissel. Ga voor iets zoals .

Tip
Kijk eerst goed na of je organisatie al geregistreerd is. Een organisatie kan slechts één OID hebben.

Meer weten?

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Lees meer Naar de website
! Verplicht

Stap 2: Kwaliteitslabel

Wil je met je organisatie vrijwilligers ontvangen of ondersteunen om in het buitenland aan de slag te gaan? Dien dan een aanvraag in om erkend te worden als European Solidarity Corps-organisatie met het Kwaliteitslabel. Het label verzekert dat organisaties voldoen aan de nodige kwaliteitsvereisten binnen het Europese kader. Dat label is dan ook jouw toegangspoort tot het subsidieprogramma.

Wie?

Ben je een kleine of grote organisatie? Situeert je organisatie zich in de profit of non-profit sector? Mik je op milieubescherming of jongerenwerking? Elke organisatie die vrijwilligerswerk strategisch wil inbedden, kan een Kwaliteitslabel aanvragen. Ook moet je over een rechtspersoonlijkheid beschikken.

Ben je een informele groep jongeren en wil je graag zelf een solidariteitsproject uitwerken en uitvoeren? Daarvoor heb je geen Kwaliteitslabel nodig en dat kan je doen zowel nationaal in het European Solidarity Corps als (inter)nationaal in Erasmus+ Jeugd (participatieprojecten). Indienen kan zelf als jongere voor je groep of door een organisatie waaraan je bijvoorbeeld gelinkt bent.

Wat?

Het Kwaliteitslabel is een goedkeuring die je als organisatie krijgt om vrijwilligers een grensverleggende ervaring te bezorgen. Dat kan een Vlaamse vrijwilliger zijn die naar het buitenland trekt om daar een steentje bij te dragen of een buitenlandse vrijwilliger die in Vlaanderen de handen uit de mouwen steekt. Ook kan je een vrijwilligersactiviteit opzetten in eigen land. Vergeet dat zeker niet expliciet te vermelden in je aanvraag.

Afhankelijk van de rol die je als organisatie zal opnemen, zijn er specifieke vereisten waaraan je als organisatie moet voldoen. Allereerst moet je voor je organisatie uitmaken of je zelf (subsidie)aanvragen gaat indienen of je enkel partner wil zijn in projecten – en een van je partners dus de aanvraag indient. Verder maak je uit of je vrijwilligers wil zenden of ontvangen. Zo zijn er de volgende mogelijkheden, combineerbaar in één aanvraag:

  • Kwaliteitslabel voor vrijwilligerswerk – partnerorganisatie en/of indiener
   • Ondersteunende organisatie: zend Vlaamse jongeren naar het buitenland. Je bereidt de vrijwilliger voor, onderhoudt contact met de vrijwilliger en de gastorganisatie …
   • Gastorganisatie: ontvang een vrijwilliger uit binnen- of buitenland. Je zorgt voor een voltijds, zinvol takenpakket, accommodatie en maaltijden, een taakbegeleider en een mentor … Bij het uitreiken van het Kwaliteitslabel wordt bepaald hoeveel vrijwilligers je op hetzelfde moment mag ontvangen.

Meer informatie over de taken en verantwoordelijkheden kan je terugvinden in de programmagids.

Waar?

Het Kwaliteitslabelaanvraagformulier vind je op het platform dat alle aanvraagformulieren voor zowel het European Solidarity Corps als Erasmus+ samenbrengt.
Kies op het platform links voor ‘OPPORTUNITIES’ en ‘European Solidarity Corps’ om vervolgens bij ‘Quality label decentralised (ESC50-QLA)’ op ‘Apply’ te klikken. Nadat je je hebt ingelogd, ga je aan de slag in het online formulier. Op een later ogenblik vind je het formulier waarin je verder wil werken  op dezelfde plaats onder de tab My Applications.

Je kan enkel via het online aanvraagformulier indienen. Voor de veilig- en zekerheid trek je best af en toe een pdf-document van je formulier. Voor feedback op je aanvraag deel je die pdf ook met JINT .

Wanneer?

Om een aanvraag in te dienen moet je erkenning rond zijn voor de (subsidie)deadline. Reken voor het hele proces van aanvraag tot goedkeuring zo’n acht weken. Zonder goedgekeurd Kwaliteitslabel kan je geen aanvraag indienen. Ben je partner in een project, moet je een Kwaliteitslabel op zak hebben op het moment dat de vrijwilligersactiviteit start.

Je kan als organisatie op elk moment van het jaar een aanvraag doen voor een Kwaliteitslabel. Dat label is geldig gedurende het hele subsidieprogramma (2021-2027), maar staat onder toezicht en evaluatie van het Nationaal Agentschap.

Tip
Wil je indienen op een van de deadlines van 2022, neem contact op met JINT.

Tip
Je kan je op elk moment online registreren en je gegevens aanpassen.
Overweeg je een aanvraag in te dienen of wil je partner worden in een project? Wacht niet tot de (subsidie)deadline maar doe dit zo snel mogelijk!

Hoe?

Registreren gebeurt in verschillende stappen via een Europese portaalwebsite. Hier lees je die verschillende stappen na.

Meer weten?

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Quality Label for Brussels-based international organisations

For more information about the application process for Brussels-based international organisations and where they should apply, please read this document.

Lees meer Naar de website
! Verplicht

Stap 3: European Solidarity Corps officiële programmagids 2022

Deze programmagids is een uitgave van de Europese Commissie met alle regels, criteria, inlichtingen… voor 2022.

Dit document is in het Engels.

 

Lees meer
Meer Toon alles