Elke vrijwilliger is verplicht om deel te nemen aan een On-arrival Training. Blijft de vrijwilliger langer dan zes maanden? Dan neemt hij/zij/hen ook deel aan de Mid-term Training. Die trainingen worden georganiseerd door JINT. We werken hiervoor samen met externe trainers: een team waar jarenlange ervaring en fris bloed leiden tot sterke duo’s of trio’s die de vrijwilligers begeleiden tijdens de trainingen. Zo’n training is het ideale moment voor de jongeren om andere vrijwilligers te ontmoeten én geeft hen de tijd om stil te staan bij hun ervaringen. Wij gingen langs op de On-arrival training in oktober 2023 en geven jullie graag een inkijkje!
Met zo’n 75 zijn ze, de vrijwilligers die toestromen aan het station van Halle. Dat is uitzonderlijk, het gebeurt niet altijd dat de On-arrival en Mid-term trainingen van JINT en BIJ, het Nationaal Agentschap voor Franstalig België, samenvallen. De On-arrival en Mid-term trainingen van JINT vallen doorgaans wel op hetzelfde moment. De vrijwilligers worden wel opgesplitst in een On-arrival- en een Mid-term-groep. Ook de 75 aanwezige vrijwilligers worden dus verdeeld in groepjes van om en bij de 25 vrijwilligers. Wij volgen de groep die begeleid wordt door trainers Anne, PJ en Marieke.
Wanneer we toekomen in het mooie Destelheide hebben de vrijwilligers reeds een dag achter de rug. Die eerste momenten stonden in het teken van ontmoeting. In de avond waren er bijvoorbeeld speeddates in de bar om elkaar beter te leren kennen. Aan het begin van elke training delen de vrijwilligers ook hun verwachtingen over de komende dagen. Er werd hen gevraagd wat ze graag mee naar huis zouden nemen na deze training. Het meest gegeven antwoord: een hoop nieuwe vrienden.
De volgende dag start met het voorstellen van hun vrijwilligersprojecten aan de andere deelnemers. Elke vrijwilliger kreeg de tijd een poster te ontwerpen over zijn/haar/hun project. Het geheel vormt een tentoonstelling waarbij de vrijwilligers leren over elkaars organisaties. Na de coffee break is er de ‘walk and talk’ in de bossen rond het domein. Er komen onderwerpen naar boven als financiën, vrije tijdsbesteding, woonsituatie, mentoren etc. Veel van deze onderwerpen komen ook terug tijdens de meeting met JINT na de lunch. Tijdens deze sessie is er ruimte voor de vrijwilligers om al hun vragen te stellen rond de financiële en administratieve zaken binnen het European Solidarity Corps programma.
De rest van de week verloopt op elke On-arrival Training vrij gelijkaardig: er zijn verschillende kleinere groepsversterkende activiteiten, de vrijwilligers krijgen een sessie over de Youthpass en ontmoeten de deelnemers van de andere Mid-term of On-arrival Trainingen die op het terrein doorgaan. Eén dag is altijd gereserveerd voor ‘project day‘, waarbij de deelnemers in groepjes samen op pad gaan om een project uit te werken. De dagen ervoor krijgen de deelnemers ruim de tijd hun project voor te bereiden en de dag erna stellen ze hun resultaten voor aan de rest van de groep.
Tijdens deze On-arrival Training is één dag ook een grote open space die vrijwilligers zelf kunnen invullen met zaken die voor hen belangrijk zijn en nog niet aan bod kwamen. Genoeg ruimte voor participatie dus! Op zaterdag zit de training er alweer op en keren de vrijwilligers terug naar hun organisaties. De trainingen eindigen altijd met een evaluatiemoment én de vrijwilligers schrijven een brief naar zichzelf, een laatste momentje van reflectie.
Zorg ervoor dat vrijwilligers aan de slag in jouw organisatie zich altijd op tijd inschrijven voor de On-arrival Training (en de Mid-term Training als ze langer dan 6 maanden blijven). Je vindt alle trainingen terug op onze kalender. Heb je vragen over een training? Dan kan je terecht bij Thomas Gits, die de trainingen coördineert.
Een overzicht van alle spelregels in het European Solidarity Corps voor 2025 lees je in de nieuwe programmagids.
Lees meerDe deadline om je projectaanvraag in te dienen, is verplaatst naar dinsdag 8 oktober (12u00).
Lees meerWe hopen natuurlijk van niet, maar je weet maar nooit dat je tijdens je project in een crisissituatie terechtkomt. Wat moet je doen bij zo’n noodsituatie?
Lees meer