Nieuwe verzekeraar voor vrijwilligers: Henner

Voor de vrijwilligers in het European Solidarity Corps voorziet het programma een (aanvullende) verzekering voor ziektekosten. De samenwerking met zo’n verzekeraar gaat periodiek via openbare aanbestedingen. Sinds 2023 werkt de Europese Commissie voor het European Solidarity Corps samen met een nieuwe verzekeraar: Henner. Alle vrijwilligers die hun activiteit starten vanaf 8 februari 2023 zullen verzekerd zijn via Henner. De dekking en principes van de verzekering blijven dezelfde en zijn terug te vinden in de programmagids 2023 ‘Part D’, pg. 78-80.  

Wat betekent dit voor jou als organisatie? 

Mogelijk zal je projecten hebben lopen waarbij vrijwilligers via 2 verschillende verzekeraars zijn gedekt, afhankelijk van de startdatum van hun vrijwilligersactiviteit: beide lopen nog een tijd in parallel. Vrijwilligers die startten vóór 8 februari 2023 blijven verzekerd via Cigna. Vrijwilligers die startten op 8 februari 2023 of later zullen verzekerd zijn via Henner.

Praktisch gebeurt de registratie bij de verzekering automatisch en achter de schermen, op voorwaarde dat je volgende stappen volgt: 

De organisatie die het project binnen het European Solidarity Corps heeft ingediend, registreert de vrijwilliger(s) ten laatste twee weken voor vertrek.  

 • Stuur een aanbod, offer, naar de vrijwilliger in PASS, Placement Administration and Support System. 
 • Zodra de vrijwilliger het aanbod accepteert, ga je als indienende organisatie naar de Beneficiary Module via het Erasmus+ & European Solidarity Corps-Platform. 
 • Importeer de vrijwilliger in de tab ‘participants’. Vul de gegevens van elke vrijwilliger aan in de Beneficiary Module onder ‘participations’, tot de deelname van de vrijwilliger op ‘complete’ staat. Vink het vakje voor de verzekering aan. 

Let op! 

Een keer per week wordt de informatie van de Beneficiary Module naar de verzekeraar verstuurd. Registreer je vrijwilliger(s) dus ten laatste twee weken voor vertrek. 

Houd de gegevens van de vrijwilliger(s) up-to-date in de Beneficiary Module (BM). Als er iets verandert, bijvoorbeeld aan de activiteitsdata, pas die informatie dan aan in de BM. De actuele gegevens worden een keer per week gecommuniceerd tussen de BM en CIGNA. 

Heb je technische problemen met de PASS, neem contact op met JINT of stuur een e-mail naar Voor vragen over de Beneficiary Module kan je bij JINT terecht. 

Meer nieuws

 • wo 17 mei 2023

  Problemen met je eindverslag?

  Help bij computer

  Heb je technische of inhoudelijke problemen met het indienen van je eindverslag? Contacteer je stafmedewerker van JINT, wij helpen je graag verder.

  Lees meer
  do 23 februari 2023

  Word jij onze nieuwe assessor?

  Word assessor bij JINT en zet jouw jeugdwerkervaring in om de (internationale) projecten van jongeren en jeugdorganisaties mee waar te maken! Als assessor beoordeel je ingediende projecten voor Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps. Wij voorzien jouw opleiding en een financiële vergoeding.

  Lees meer
  ma 6 februari 2023

  Nieuwe procedure voor het visum van Europese vrijwilligers

  home office

  Een vrijwilliger naar je organisatie halen uit een land buiten de Europese Unie? Het kan: jongeren uit heel wat landen in de buurregio’s van de Europese Unie kunnen als vrijwilliger van het European Solidarity Corps aan de slag. In zo’n traject vormt het verkrijgen van een visum voor lang verblijf in de Europese Unie wel vaak een hindernis.

  Lees meer