Verbod op niet-essentiële reizen, vrijwilligerswerk wel essentieel

De Belgische regering heeft voor de periode vanaf 27 januari 2021 tot 18 april 2021 een verbod ingesteld op niet-essentiële reizen. Een ministerieel besluit legt vast wat essentiële reizen zijn. Op de vraag van JINT bevestigt het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken dat:

Het lijkt erop dat de activiteiten van de vrijwilligers van het European Solidarity Corps (overeenkomst die de activiteit kadert, taken die moeten worden uitgevoerd, verwachte leerresultaten), net zoals de activiteiten die worden uitgevoerd in de vorm van stages of jobs, kunnen worden beschouwd als professionele of studiereizen en dus onder de essentiële reizen kunnen vallen van bijlage 2 van het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020.

Dat betekent dat zowel Vlaamse als buitenlandse deelnemers aan individuele vrijwilligersprojecten van het European Solidarity Corps de noodzakelijke internationale reizen kunnen maken om hun vrijwilligerswerk in het gastland te starten of om na het beëindigen van hun vrijwilligerswerk terug te keren naar hun thuisland. Alle andere reizen worden nog steeds als niet-essentieel beschouwd.

Dat heeft wel gevolgen voor de vrijwilligers in lopende vrijwilligersprojecten van het European Solidarity Corps:

 • Buitenlandse vrijwilligers die al actief zijn in hun gastproject in België kunnen wel naar hun thuisland terugkeren, maar kunnen tot 18 april België niet binnenkomen.
 • Vlaamse vrijwilligers die reeds actief zijn in hun gastproject in het buitenland kunnen wel naar België terugkeren, maar kunnen tot 18 april België niet verlaten.

Vrijwilligers in lopende projecten dienen zich bewust te zijn van deze consequenties, als ze plannen om internationale verplaatsingen te doen en de keuze maken om eventueel tussentijds naar hun thuisland of naar België terug te keren.

Ook alle andere geldende maatregelen, ingesteld sinds 27 januari 2021, moeten nageleefd worden:

 • Voor alle internationale reizen van en naar België, zowel voor Vlaamse als voor buitenlandse vrijwilligers, geldt dat een verklaring op eer moet worden ingevuld op het daarvoor beschikbare formulier. Dat formulier is online in te vullen of op papier te downloaden via de website www.info-coronavirus.be.
  Duid op het formulier de internationale verplaatsing in het kader van het European Solidairty Corps-project best aan als professionele reis.
 • Als je dat wil, kan je bij JINT ook een attest van deelname aan het European Solidarity Corps aanvragen.
 • Ook de vrijwilligersovereenkomst kan de verklaring op eer verder ondersteunen.

Daarnaast blijven alle bestaande regels gelden inzake testen en quarantaine voor inkomende reizigers:

 • Het invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier, minder dan 48 uur voor aankomst in België. Op basis van de informatie in het formulier kunnen reizigers per sms gecontacteerd worden met verdere informatie over wat te doen.
 • Voor niet-ingezetenen in België: bewijs van een negatieve PCR-test 72 uur voor aanvang van de reis.

Deze regeling is een Belgische beslissing. Ze sluit niet uit dat in andere landen striktere reisbeperkingen gelden. Voor je een reis plant, raadpleeg je daarvoor best altijd de website van Buitenlandse Zaken.

Voor specifieke vragen over goedgekeurde projecten kan je steeds contact opnemen met de JINT-stafmedewerkers:

Meer nieuws

 • do 25 maart 2021

  Nieuwe programmaperiode Erasmus+ Jeugd van start!

  Erasmus+ Jeugd is officieel op gang geschoten!
  Ook het European Solidarity Corps heeft veel mogelijkheden voor jou. Op die programmagids en deadlines is het nog even wachten, maar aarzel niet om hier al eens door de opties te snuisteren.

  Lees meer
  vr 26 februari 2021

  Tijd voor kwaliteit: Kwaliteitslabel

  kwaliteitssterren

  Het European Solidarity Corps gaat een nieuwe programmaperiode in voor 2021-2027. Tijd dus om eens stil te staan bij de kwaliteit van het vrijwilligerswerk en het bijbehorend, vernieuwd Kwaliteitslabel.

  Lees meer
  di 12 januari 2021

  Brexit-update

  Brexit Banksy mural

  Sinds 1 januari 2021 is Brexit een feit. Wat wil dat voor jou(w project) zeggen?

  Lees meer