Terug naar zoekresultaten
Meerwaarde

Stap 2b: of vind een organisatie via de databank van alle organisaties

Je kan zelf op zoek gaan naar een organisatie binnen het European Solidarity Corps.

Om dat te doen, surf je naar de databank van alle organisaties die erkend zijn binnen het European Solidarity Corps. Kies bij ‘scope’ voor ‘vrijwilligerswerk’ (of ‘volunteering’).  Zoek daar een Vlaamse ondersteunende organisatie die je uitstuurt om een deel te nemen aan een vrijwilligersteam of een gastorganisatie in het buitenland waar je je vrijwilligerswerk in team wil gaan uitvoeren. In dat laatste geval zoek je best naar verschillende landen en verschillende taken, zodat je je kansen vergroot. Zoek ook iets dat bij je past, zodat je gemotiveerd blijft.

Er is in de databank geen onderscheid tussen individueel vrijwilligerswerk en vrijwilligersteams. De organisaties die je vindt, kunnen dus beide of slechts een van beide mogelijkheden op zich nemen. Contacteer de organisaties om te vragen of ze een European Solidarity Corps-vrijwilligersteam willen uitsturen of zoeken en hoe je je best kandidaat stelt. Stuur je cv en/of de informatie die ze nodig hebben via e-mail. Toon dat je gemotiveerd bent om bij hen aan de slag te gaan. Bel na twee weken nog eens om te kijken of ze alles goed ontvangen hebben en of je kans maakt op een plaats in hun project. Dat doe je best bij verschillende organisaties tegelijkertijd om het proces te versnellen. Soms zijn ze al volzet of zoeken ze in deze periode net niemand.

TIP: start je zoektocht op tijd. Er zijn deadlines waarop de organisaties hun dossier moeten indienen.
Het moment waarop jij je organisatie vindt, moet een hele poos voor die deadline liggen. Vaak sluiten organisaties hun kandidaturen een maand voor de deadline, maar dat kan ook al enkele weken eerder (of later zijn). Dat kiezen ze zelf. Contacteer dus ver voor de deadline al organisaties om je kandidaat te stellen!

Voordeel van deze manier van zoeken: je kan je kandidaat stellen bij alle organisaties, rond heel veel thema’s.
Nadeel: je kan niet meteen zien of ze momenteel iemand zoeken of voor welke periode ze iemand zoeken. Contacteer de organisaties om te weten of en wanneer je zou kunnen deelnemen, en voor hoelang.