Terug naar zoekresultaten
Meerwaarde

Stap 2b: of vind een gastorganisatie via de databank van alle organisaties

Je kan zelf op zoek gaan naar een gastorganisatie in het buitenland.

Om dat te doen, surf je naar de databank van alle organisaties die erkend zijn als vrijwilligersorganisatie. Kies bij ‘scope’ voor ‘vrijwilligerswerk’ (of ‘volunteering’) en kies bij ‘role’ voor ‘host’. Zoek op verschillende landen en verschillende taken, zodat je je kansen vergroot. Zoek ook iets dat bij je past, zodat je gemotiveerd blijft.

Contacteer de organisaties om te vragen of ze vrijwilligers zoeken en hoe je je best kandidaat stelt. Stuur je cv en/of de informatie die ze nodig hebben via mail. Maak duidelijk waarom je denkt dat jij als vrijwilliger bij hun organisatie past en toon dat je gemotiveerd bent om bij hen aan de slag te gaan. Bel na twee weken nog eens om te kijken of ze alles goed ontvangen hebben en of je kans maakt op een plaats in hun project. Dat doe je best bij verschillende projecten tegelijkertijd om het proces te versnellen. Soms zijn ze al volzet of zoeken ze in deze periode net niemand.

TIP: start je zoektocht op tijd. Er zijn deadlines waarop je organisaties hun dossier moeten indienen.
Het moment waarop jij je beide organisaties moet zoeken en vinden, moet een hele poos voor die deadline liggen. Vaak sluiten organisaties hun kandidaturen een maand voor de deadline, maar dat kan ook al enkele weken eerder (of later zijn). Dat kiezen ze zelf. Contacteer dus ver voor de deadline al organisaties om je kandidaat te stellen! Tenslotte moeten zij samen nog een heel dossier uitwerken.

Voordeel van deze manier van zoeken: je kan je kandidaat stellen bij alle organisaties, rond heel veel thema’s.
Nadeel: je kan niet meteen zien of ze momenteel iemand zoeken of voor welke periode ze iemand zoeken. Contacteer de organisaties om te weten of en wanneer je zou kunnen komen, en voor hoelang.