Het European Solidarity Corps biedt je centen en ondersteuning voor je project. Je hoeft je daarbij wel aan enkele spelregels te houden.

Kies hieronder voor welke mogelijkheid je de stappen wil zien die je moet ondernemen om je ervaring te realiseren.

! Verplicht

Stap 1: Informeren

Wil je als vrijwilliger aan de slag via het European Solidarity Corps? Dan is een eerste belangrijke stap om je goed te informeren.

In dit filmpje leggen we je alles uit over vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps:

Er zijn ook heel wat platformen waar je extra informatie kan vinden:

  • deze website: je surft nu op de officiële website van het European Solidarity Corps in Vlaanderen. Je vindt al heel wat informatie in dit stappenplan en op de algemene pagina rond vrijwilligerswerk of vrijwilligersteams.
  • Go Strange: Go Strange helpt in opdracht van JINT alle jongeren die vrijwilligerswerk willen doen via het Corps op weg. Ze hebben ook een helpdesk voor specifieke vragen. Go Strange biedt ook regelmatig infosessies aan rond onder andere het European Solidarity Corps.
  • European Youth Portal: dit is de website van de Europese Unie voor het European Solidarity Corps. Je vindt er heel wat informatie. Dit is uiteindelijk ook de website waar je je kandidaat zal kunnen stellen voor verschillende vrijwilligersprojecten.

 

Lees meer
! Verplicht

Stap 2: Registreren

Om deel te nemen aan een project in het European Solidarity Corps moet je je registreren in de database.

Om als vrijwilliger aan de slag te gaan, moet je je registreren in het European Youth Portal. Dat is een algemeen portaal waar je kan zoeken naar vrijwilligersprojecten, je aanmelden voor een bepaald project en uiteindelijk een project zal kunnen accepteren.

Hoe je je registreert en waar je best rekening mee houdt zie je in dit filmpje:

Lees meer Naar de website
! Verplicht

Stap 3: Een project zoeken

Je kan zelf op zoek gaan naar een gastorganisatie in het buitenland waar jij als vrijwilliger aan de slag zal gaan. Je kan ook eerst een ondersteunende zendorganisatie zoeken (stap 5).

Alle organisaties die een kwaliteitslabel hebben binnen het European Solidarity Corps en dus vrijwilligers mogen ontvangen, vind je via het European Youth Portal. Die organisaties noemen we gastorganisatie, dit zijn de organisaties waar jij als vrijwilliger aan de slag kan. Een gastorganisatie heeft één of meerdere ‘projecten’ waarvoor ze buitenlandse vrijwilligers inzetten. Zo’n project heeft altijd een bepaalde start- en einddatum.

Gastorganisaties plaatsen voor hun projecten zoekertjes op het European Youth Portal om vrijwilligers te vinden. Tussen al die zoekertjes kan jij kijken welk project, thema, land en/of organisatie jou aanspreekt. Doordat elk project een specifieke start- en einddatum heeft, zullen er vaak nieuwe zoekertjes bijkomen. Kijk bij je zoektocht dus zeker regelmatig op de zoekertjes-pagina.

Alle zoekertjes staan verzameld bij ‘opportunities’ op het European Youth Portal, die pagina kan je bezoeken als je ingelogd bent op het portaal (zie vorige stap). Zorg ervoor dat je de juiste filters instelt bij jouw zoektocht. Hoe je dat best doet zie je in dit filmpje:

Lees meer
Meerwaarde

extra ondersteuning

Ervaar je je drempels om deel te nemen aan het European Solidarity Corps? Bijvoorbeeld omdat je een beperking hebt of om een andere reden? Dan kan je altijd rekenen om extra steun.

Organisaties kunnen extra financiële ondersteuning krijgen voor bijvoorbeeld een begeleider. Zo kan jij ook rekening op extra ondersteuning.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. JINT is er om je extra te ondersteunen. We helpen je dan ook graag op weg en verder.

Lees meer
! Verplicht

Stap 4: Kandidaat stellen

Je kan zelf op zoek gaan naar aanbiedingen van gastorganisaties in het buitenland.

Als je een project gevonden hebt bij een gastorganisatie waar je graag aan de slag zou gaan, is het tijd om te ‘solliciteren’. Dit gebeurt ook via het European Youth Portal. Wanneer je klikt op een zoekertje, verschijnt er een knop om je kandidaat te stellen. Zorg dat je zeker voor de deadline je aanvraag indient, die vind je altijd terug bij het zoekertje.

Het kan zijn dat er meerdere jongeren zich kandidaat stellen voor één project, in dat geval zal de gastorganisatie een keuze moeten maken. Vaak doen ze dit op basis van jouw motivatie en een online gesprek. Geen zorgen, zo’n gesprek verloopt niet zo streng als een echt sollicitatiegesprek. Het is eerder een moment waarop je samen met de organisatie kijkt of jullie verwachtingen op dezelfde lijn liggen. Tijdens dat gesprek kan jij ook al jouw vragen stellen.

Omdat er vaak meerdere jongeren zich kandidaat stellen voor dezelfde plek, raden we aan om voor meerdere projecten te solliciteren. Zorg ook voor een persoonlijke motivatiebrief, dat verhoogt je kansen.

Hoe je je kandidaat stelt, zie je in dit filmpje:

Lees meer
! Verplicht

Stap 5: Een ondersteunende organisatie zoeken

Naast een gastorganisatie in het buitenland, heb je ook een ondersteunende zendorganisatie in België nodig. (Stap 5 en 6 kunnen door elkaar lopen)

Zo’n ondersteunende organisatie moet ook een kwaliteitslabel hebben binnen het European Solidarity Corps. Er is een databank op het European Youth Portal waar je alle erkende Vlaamse ondersteunende organisaties kan terugvinden. Je kan deze organisaties contacteren met de vraag of zij jouw zendorganisatie kunnen zijn. Soms kent jouw gastorganisatie ook al organisaties in België die een kwaliteitslabel hebben, vraag dus zeker eens na of zij jou kunnen helpen.

Meer tips en praktische uitleg rond het vinden van een ondersteunende zendorganisatie vind je in dit filmpje:

Een vereniging waar je al lid van bent, zoals de scouts of een studentenvereniging, of je lokale jeugddienst kan ook je ondersteunende organisatie worden. Zij moeten zich dan wel eerst informeren en laten erkennen bij JINT met een ‘Kwaliteitslabel’. Meer informatie daarover kunnen ze krijgen door een mailtje te sturen naar .

 

Lees meer
! Verplicht

Stap 6: Project accepteren

Als je je kandidaat hebt gesteld, geselecteerd bent voor om bij de gastorganisatie aan de slag te gaan en een ondersteunende zendorganisatie hebt gevonden, moet je het project accepteren. Daar komen een aantal administratieve zaken bij kijken. (Stap 5 en 6 kunnen door elkaar lopen)

Hoera! Je hebt een project gevonden dat jou ligt en bent geselecteerd om te mogen starten.

Je gastorganisatie zal je in het European Youth Portal een ‘offer‘ sturen voor het project. Jij zal, ingelogd in het portaal, dat ‘offer’ moeten accepteren. Zorg dat dit zeker in orde is, want het is via deze weg dat je verzekering als vrijwilliger wordt geregeld.

Naast het accepteren van zo’n ‘offer’ zal je gastorganisatie ook een contract opmaken voor je vrijwilligerswerk. Dit is een standaard document vanuit Europa, waar de gastorganisatie zelf nog zaken kan aan toevoegen. Lees dit zeker goed door, zodat je weet wat jouw rechten en plichten zijn tijdens het project.

Lees meer
Meerwaarde

Jouw vrijwilligersproject

Je gaat op culturele ontdekking in een ander Europees land en draagt bij tot de dagelijkse werking van je gastorganisatie.

Als je dat wil, leer je de lokale taal, ontmoet je andere Europese vrijwilligers, krijg je interculturele leerkansen, draag je bij tot meer solidariteit in dat land, en nog veel meer!

Je krijgt lokale ondersteuning dankzij de on-arrival-training, waar je Europese vrienden maakt. Samen met hen leer je bij over de cultuur van het land, de leermogelijkheden in je eigen organisatie, intercultureel leren en je rechten en plichten als vrijwilliger.

Wanneer je project langer dan 6 maanden duurt, zie je je vrienden terug op de mid-term-training, waar een tussentijdse evaluatie wordt gemaakt van je ervaring. Je krijgt er ook de kans om moeilijkheden en/of successen van je project te delen met ervaren trainers.

Lees meer
Meerwaarde

Terug thuis

Blik terug op je ervaring.

Je volgt het end-event in België of Nederland. Na je buitenlandse ervaring is het echt een meerwaarde om nog eens in eigen land te reflecteren en je verhaal te delen met ‘soortgenoten’. Samen met Belgische en Nederlandse vrijwilligers leer je de mogelijkheden voor vrijwilligers in Europa kennen na hun ervaring met het European Solidarity Corps.

Je krijgt jouw Youthpass en een European Solidarity Corps-certificaat – een stevige boost voor je cv!
Deel zeker jouw ervaringen met de thuisblijvers. Zo leren zij ook een beetje van je avontuur.

Zin om andere jongeren warm te maken voor het European Solidarity Corps? Zin om andere Vlamingen die ook zo’n ervaring achter de rug hebben te ontmoeten?

Lees meer
Meerwaarde

Ter info: EU Academy en Online Linguistic Support (OLS)

EU Academy is een gratis online platform dat onder andere Online Linguistic Support (OLS) aanbiedt. Via OLS leer je bijvoorbeeld de taal die je gaat gebruiken tijdens het European Solidarity Corps-project.

Je organisatie moedigt je aan om een taal te leren, liefst die die je gebruikt tijdens een European Solidarity Corps-project. Je kan ook een test doen, zowel voor als na het volgen van de online taallessen. Die testen zijn niet verplicht en de resultaten hebben geen invloed op je deelname aan een European Solidarity Corps-project.

Wat?

In EU Academy kies je welke taalcursussen je volgt. Het platform laat je op je eigen tempo en afhankelijk van je behoeften werken. OLS biedt verschillende mogelijkheden om je taalvaardigheid te verbeteren. Zo kan je er bijvoorbeeld ‘Massive Open Online Courses’ (MOOC’s) volgen met een bepaald thema. OLS is beschikbaar in 29 talen en er is geen beperking op het aantal lessen of talen.

Wie?

Elke deelnemer aan een European Solidarity Corps-project heeft toegang tot het hele EU Academy-platform. De ‘Learning Manager‘ en mentoren van je organisatie kunnen je er begeleiden en je voortgang volgen.

Alle andere jongeren hebben toegang tot een deel van de EU Academy, waar je basismateriaal terugvindt om online een taal te leren. Zo ervaart iedereen de taalverscheidenheid in Europa.

Hoe?

Je krijgt enkel toegang tot het EU Academy-platform en OLS met een EU-login.

Vanaf 1 september 2022 (overgangsfase)

Elke ‘Learning Manager’ van je organisatie vult handmatig je gegevens in EU Academy in, opdat je gekoppeld wordt aan je project en een uitnodigingsmail krijgt. Zodra je je inlogt op EU Academy, krijg je toegang tot OLS.

Daarna (laatste fase)

Elke deelnemer die je organisatie registreert, is automatisch ingeschreven voor OLS.  Zodra je inlogt op EU Academy, krijg je toegang tot OLS.

Neem gerust een kijkje op de OLS-helppagina voor meer informatie en neem eventueel contact op met de helpdesk.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Ter info: indienen

Je ondersteunende of gastorganisatie dient een projectaanvraag in.

Heb je een gastorganisatie gevonden, en een ondersteunende organisatie? Zijn ze met elkaar in contact gebracht? Dan hoef jij zelf enkel nog maar te duimen. Als je je nog niet registreerde in de databank van het European Solidarity Corps, doe dat dan nog (zie infoblokje ‘registreer’). Later zal er een link gelegd moeten worden in die databank tussen jou en het project.

Het dossier invullen en het indienen voor de deadline moeten jouw organisaties samen doen. Zij bepalen of ze de subsidieaanvraag doen bij JINT of bij het Nationaal Agentschap van het gastland. Jij hoeft zelf geen dossier te schrijven.

Ook de praktische zaken regelen zoals logement en reisticket is de taak van de organisaties. Heb je nog vragen over je project of het dossier? Stel ze dan aan jouw ondersteunende of gastorganisatie. Ongeveer 2 maanden na de deadline krijg je van je organisatie te horen of het project is goedgekeurd. Ten vroegste 3 maanden na een deadline start het project.

Als je bijvoorbeeld zoekt via de zoekertjes in de databank van het European Solidarity Corps kan het zijn dat het dossier al in orde was en dat de organisaties enkel nog de gegevens van hun vrijwilliger moeten invullen. In dat geval kan je misschien snel vertrekken.

Lees meer
Meerwaarde

Wat is solidariteit?

Waar gaat solidariteit over? Solidariteit is een begrip dat vele ladingen dekt. Deze tools kunnen je helpen om inzicht te krijgen in de term.

  • Hoofddocent Stadssociologie aan de Universiteit Antwerpen Stijn Oosterlynck geeft in zijn publicatie (downloaden via de knop) tekst en uitleg.
  • SALTO European Solidarity Corps ontwikkelde een website waar heel wat filmpjes, tekst en audio te vinden is rond solidariteit.
  • Solidariteit - Stijn Oosterlynck

    Download
Meerwaarde

Goedgekeurde projecten 2023

Hier vind je een lijst van alle goedgekeurde projecten uit 2023.