Het European Solidarity Corps biedt je centen en ondersteuning voor je project. Je hoeft je daarbij wel aan enkele spelregels te houden.

Kies hieronder voor welke mogelijkheid je de stappen wil zien die je moet ondernemen om je ervaring te realiseren.

Meerwaarde

Ter info: extra ondersteuning en/of weg voor een kortere periode

Kom je uit een maatschappelijk kwetsbare situatie en/of heb je een beperking?

Je kan ook voor een kortere periode vrijwilligerswerk doen: 2 weken tot 2 maanden in plaats van 2 maanden tot 1 jaar. Je hoeft ook helemaal niet in je eentje op zoek te gaan.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. JINT is er om je extra te ondersteunen. We helpen je dan ook graag op weg en verder.

Lees meer
! Verplicht

Stap 1: registreren

Om deel te nemen aan een project in het European Solidarity Corps moet je je registreren in de database.

Klik op de knop ‘meld je aan voor het korps’ (of ‘Join’) en vul je gegevens in.
TIP: rechtsboven kan je de taal van de website kiezen.

Om te registreren heb je een e-mailadres nodig, want je krijgt o.a. een e-mail met een link om je registratie te bevestigen. Dan kan je een wachtwoord kiezen. Later kan je telkens met je e-mailadres en paswoord inloggen op de databank van het European Solidarity Corps.

Vul je profiel verder aan en vul de pagina’s zo correct mogelijk in (land, geboortedatum …). Vink het hokje ‘Ik doe graag mee aan vrijwilligerswerk’ (of ‘I want to be considered for Volunteering projects’) aan als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk. Je kan ook meerdere interesses voor soorten vrijwilligerswerk aanduiden. Zo kunnen organisaties jou in de database makkelijker vinden op basis van je interesses e.d.

Registreren is sowieso verplicht, zelfs als je zonder deze databank een project vond, moet je je toch registreren. Anders kan je niet deelnemen en kan een organisatie geen dossier voor jou indienen.

Je kan nadien altijd je info en voorkeuren wijzigen via de knop ‘Mijn Profiel’ (of ‘My Profile’).

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Stap 2a: vind een gastorganisatie via een zoekertje

Je kan zelf op zoek gaan naar aanbiedingen van gastorganisaties in het buitenland.

Om dat te doen, log je in op de European Solidarity Corps-databank met je gegevens. Klik rechts bovenaan op de knop ‘Vacatures’ (of ‘Placements’). Je krijgt een lijst van zoekertjes waarop je kan klikken voor meer info over de taken, je verblijf, de deadline om je kandidatuur te stellen… Als je nog meer info wil, neem je best zelf contact op met de organisatie.

Je kan in de lijst van zoekertjes filteren op thema en/of land. Ga in deze lijst op zoek naar een project dat je echt interesseert. Ben je iets tegengekomen dat je aanspreekt? Op de pagina met meer info kan je klikken op ‘reageren’ (of ‘Apply’).

TIP: stel je kandidaat op meerdere plekken! Zo verhoog je je kansen om gekozen te worden uit alle kandidaten. Zoek iets dat bij je past, zodat je gemotiveerd zal blijven. Laat een organisatie weten waarom je net bij hen aan de slag wil.

Voordeel van deze manier van zoeken: het zijn bestaande projecten en je weet waar en van wanneer tot wanneer ze doorgaan.
Nadeel: niet alle mogelijke plekken waar je aan de slag kan, plaatsen zo’n zoekertje. Er is dus meer mogelijk dan je in deze lijst ziet.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Stap 2b: of vind een gastorganisatie via de databank van alle organisaties

Je kan zelf op zoek gaan naar een gastorganisatie in het buitenland.

Om dat te doen, surf je naar de databank van alle organisaties die erkend zijn als vrijwilligersorganisatie. Kies bij ‘scope’ voor ‘vrijwilligerswerk’ (of ‘volunteering’) en kies bij ‘role’ voor ‘host’. Zoek op verschillende landen en verschillende taken, zodat je je kansen vergroot. Zoek ook iets dat bij je past, zodat je gemotiveerd blijft.

Contacteer de organisaties om te vragen of ze vrijwilligers zoeken en hoe je je best kandidaat stelt. Stuur je cv en/of de informatie die ze nodig hebben via mail. Maak duidelijk waarom je denkt dat jij als vrijwilliger bij hun organisatie past en toon dat je gemotiveerd bent om bij hen aan de slag te gaan. Bel na twee weken nog eens om te kijken of ze alles goed ontvangen hebben en of je kans maakt op een plaats in hun project. Dat doe je best bij verschillende projecten tegelijkertijd om het proces te versnellen. Soms zijn ze al volzet of zoeken ze in deze periode net niemand.

TIP: start je zoektocht op tijd. Er zijn deadlines waarop je organisaties hun dossier moeten indienen.
Het moment waarop jij je beide organisaties moet zoeken en vinden, moet een hele poos voor die deadline liggen. Vaak sluiten organisaties hun kandidaturen een maand voor de deadline, maar dat kan ook al enkele weken eerder (of later zijn). Dat kiezen ze zelf. Contacteer dus ver voor de deadline al organisaties om je kandidaat te stellen! Tenslotte moeten zij samen nog een heel dossier uitwerken.

Voordeel van deze manier van zoeken: je kan je kandidaat stellen bij alle organisaties, rond heel veel thema’s.
Nadeel: je kan niet meteen zien of ze momenteel iemand zoeken of voor welke periode ze iemand zoeken. Contacteer de organisaties om te weten of en wanneer je zou kunnen komen, en voor hoelang.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Stap 3: vind een Vlaamse ondersteunende organisatie

Je gaat zelf op zoek gaan naar een ondersteunende organisatie uit Vlaanderen.

Er is een databank waar je alle erkende Vlaamse ondersteunende organisaties kan terugvinden. Kies bij ‘scope’ voor ‘vrijwilligerswerk’ (of ‘volunteering’) en kies dan bij ‘role’ voor ‘supporting’. Als ‘Organisation country’ selecteer je ‘Belgium’.
Als Vlaamse jongere kies je er dan een die in Vlaanderen of Brussel gevestigd is. Kijk in de lijst, contacteer een organisatie en vraag of ze jouw ondersteunende organisatie willen worden. Past het niet? Contacteer dan een andere organisatie uit de lijst.

Een vereniging waar je al lid van bent, zoals de scouts of een studentenvereniging, of je lokale jeugddienst kan ook je ondersteunende organisatie worden. Zij moeten zich dan wel eerst informeren en laten erkennen bij JINT met een ‘Kwaliteitslabel’.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Stap 4: na goedkeuring

Link je gegevens aan het project waaraan je deelneemt.

Via de European Solidarity Corps-databank, waar je je registreerde, worden je gegevens gelinkt aan het project waaraan je deelneemt. Je organisatie doet je daar een aanbod, wanneer hun projectaanvraag is goedgekeurd. Je hebt 24 uur de tijd om daarop te reageren. Zodra de link gelegd is, kunnen zowel de organisatie als jij aan de slag.

Lees meer
! Verplicht

Stap 5: Youthpass

Youthpass is een tool die je helpt om je leerproces bij te houden en te erkennen.

Het is een instrument dat je op voorhand met je ondersteunende organisatie kan overlopen. Het helpt je nadenken over wat je zal leren tijdens je buitenlandervaring. Ook tijdens je project neem je dit er af en toe bij, samen met iemand van je gastorganisatie of je mentor. Zo krijg je vat op je ontwikkeling van je sociale en persoonlijke competenties. Na je project krijg je ook officieel een Youthpass uitgereikt. Dit document kan je bijvoorbeeld meenemen naar sollicitaties.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Stap 6: jouw vrijwilligersproject

Je gaat op culturele ontdekking in een ander Europees land en draagt bij tot de dagelijkse werking van je gastorganisatie.

Als je dat wil, leer je de lokale taal, ontmoet je andere Europese vrijwilligers, krijg je interculturele leerkansen, draag je bij tot meer solidariteit in dat land, en nog veel meer!

Je krijgt lokale ondersteuning dankzij de on-arrival-training, waar je Europese vrienden maakt. Samen met hen leer je bij over de cultuur van het land, de leermogelijkheden in je eigen organisatie, intercultureel leren en je rechten en plichten als vrijwilliger.

Wanneer je project langer dan 6 maanden duurt, zie je je vrienden terug op de mid-term-training, waar een tussentijdse evaluatie wordt gemaakt van je ervaring. Je krijgt er ook de kans om moeilijkheden en/of successen van je project te delen met ervaren trainers.

Lees meer
Meerwaarde

Stap 7: terug thuis

Blik terug op je ervaring.

Je volgt het end-event in België of Nederland. Na je buitenlandse ervaring is het echt een meerwaarde om nog eens in eigen land te reflecteren en je verhaal te delen met ‘soortgenoten’. Samen met Belgische en Nederlandse vrijwilligers leer je de mogelijkheden voor vrijwilligers in Europa kennen na hun ervaring met het European Solidarity Corps.

Je krijgt jouw Youthpass en een European Solidarity Corps-certificaat – een stevige boost voor je cv!
Deel zeker jouw ervaringen met de thuisblijvers. Zo leren zij ook een beetje van je avontuur.

Zin om andere jongeren warm te maken voor het European Solidarity Corps? Zin om andere Vlamingen die ook zo’n ervaring achter de rug hebben te ontmoeten?

Lees meer
Meerwaarde

Ter info: EU Academy en Online Linguistic Support (OLS)

EU Academy is een gratis online platform dat onder andere Online Linguistic Support (OLS) aanbiedt. Via OLS leer je bijvoorbeeld de taal die je gaat gebruiken tijdens het European Solidarity Corps-project.

Je organisatie moedigt je aan om een taal te leren, liefst die die je gebruikt tijdens een European Solidarity Corps-project. Je kan ook een test doen, zowel voor als na het volgen van de online taallessen. Die testen zijn niet verplicht en de resultaten hebben geen invloed op je deelname aan een European Solidarity Corps-project.

Wat?

In EU Academy kies je welke taalcursussen je volgt. Het platform laat je op je eigen tempo en afhankelijk van je behoeften werken. OLS biedt verschillende mogelijkheden om je taalvaardigheid te verbeteren. Zo kan je er bijvoorbeeld ‘Massive Open Online Courses’ (MOOC’s) volgen met een bepaald thema. OLS is beschikbaar in 29 talen en er is geen beperking op het aantal lessen of talen.

Wie?

Elke deelnemer aan een European Solidarity Corps-project heeft toegang tot het hele EU Academy-platform. De ‘Learning Manager‘ en mentoren van je organisatie kunnen je er begeleiden en je voortgang volgen.

Alle andere jongeren hebben toegang tot een deel van de EU Academy, waar je basismateriaal terugvindt om online een taal te leren. Zo ervaart iedereen de taalverscheidenheid in Europa.

Hoe?

Je krijgt enkel toegang tot het EU Academy-platform en OLS met een EU-login.

Vanaf 1 september 2022 (overgangsfase)

Elke ‘Learning Manager’ van je organisatie vult handmatig je gegevens in EU Academy in, opdat je gekoppeld wordt aan je project en een uitnodigingsmail krijgt. Zodra je je inlogt op EU Academy, krijg je toegang tot OLS.

Daarna (laatste fase)

Elke deelnemer die je organisatie registreert, is automatisch ingeschreven voor OLS.  Zodra je inlogt op EU Academy, krijg je toegang tot OLS.

Neem gerust een kijkje op de OLS-helppagina voor meer informatie en neem eventueel contact op met de helpdesk.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Ter info: indienen

Je ondersteunende of gastorganisatie dient een projectaanvraag in.

Heb je een gastorganisatie gevonden, en een ondersteunende organisatie? Zijn ze met elkaar in contact gebracht? Dan hoef jij zelf enkel nog maar te duimen. Als je je nog niet registreerde in de databank van het European Solidarity Corps, doe dat dan nog (zie infoblokje ‘registreer’). Later zal er een link gelegd moeten worden in die databank tussen jou en het project.

Het dossier invullen en het indienen voor de deadline moeten jouw organisaties samen doen. Zij bepalen of ze de subsidieaanvraag doen bij JINT of bij het Nationaal Agentschap van het gastland. Jij hoeft zelf geen dossier te schrijven.

Ook de praktische zaken regelen zoals logement en reisticket is de taak van de organisaties. Heb je nog vragen over je project of het dossier? Stel ze dan aan jouw ondersteunende of gastorganisatie. Ongeveer 2 maanden na de deadline krijg je van je organisatie te horen of het project is goedgekeurd. Ten vroegste 3 maanden na een deadline start het project.

Als je bijvoorbeeld zoekt via de zoekertjes in de databank van het European Solidarity Corps kan het zijn dat het dossier al in orde was en dat de organisaties enkel nog de gegevens van hun vrijwilliger moeten invullen. In dat geval kan je misschien snel vertrekken.

Lees meer
Meerwaarde

Ter info: solidariteit

Waar gaat solidariteit over? Hoofddocent Stadssociologie aan de Universiteit Antwerpen Stijn Oosterlynck geeft in zijn publicatie tekst en uitleg.

  • Solidariteit - Stijn Oosterlynck

    Download