Hier vind je een lijst van de vragen die jongeren ons het vaakst stellen. Vind je geen antwoord op je vraag, neem gerust contact met ons op.

Kreeg je een mailtje met de resultaten van de evaluatiecommissie waarin staat dat je project op de reservelijst staat? Dat betekent dat je project wel voldoende punten scoorde, maar er niet genoeg budget beschikbaar is. Het kan zijn dat je project alsnog gesubsidieerd wordt na de tweede of derde deadline.

Hoe komt het dat er te weinig budget is?

Per subsidiemogelijkheid (=actie) is er een budget per jaar. Wij bepalen hoeveel budget er per deadline toegekend wordt. Dit om te vermijden dat al het budget wordt opgebruikt in de eerste deadline en er geen budget meer over is voor projecten aangevraagd in de tweede of derde deadline.

Stel dat er in een volgende deadline uiteindelijk minder projecten goedgekeurd werden dan het budget dat voorhanden was, dan is er budget over. Met die pot kunnen we projecten die in de voorgaande deadlines van dat jaar op de reservelijst kwamen, alsnog subsidiëren. Projecten ingediend in de laatste deadline van een jaar kunnen dus nooit op een reservelijst terechtkomen.

Kan ik mijn kansen verhogen om alsnog gesubsidieerd te worden?

Als er nog budget over is na een deadline, wordt er gekeken naar de oorspronkelijke score die je project kreeg. Er wordt een ranglijst gemaakt van hoogste naar laagste score. Het budget wordt toegekend van boven naar beneden, tot de pot leeg is. Een hogere score heeft dus een voordeel.

Je kan je project schrappen van de reservelijst, het herschrijven op basis van de feedback die je meekreeg en opnieuw indienen. Op die manier kan je proberen een hogere score te halen en je kansen op subsidiëring te verhogen.

Om je project te schrappen van de reservelijst stuur je een mailtje naar de persoon van wie je de mail kreeg met het resultaat van de evaluatiecommissie.

Categorieën: Jongeren, Organisaties

Nee, het is jouw taak om op zoek te gaan naar een gastorganisatie waarbij je aan de slag kan, en naar een Vlaamse ondersteunende organisatie die je stuurt. Het zijn die organisaties die het dossier moeten maken en indienen. Zij regelen ook de praktische zaken zoals je verblijf, reis en verzekering voor jou.

Categorie: Jongeren

Op onze infosessies geven we meer uitleg en kan je vragen stellen.

 

Tip: contacteer meerdere plekken.

Categorie: Jongeren

De ondersteunende organisatie helpt je bij de voorbereidingen en je kan hen tijdens het hele project contacteren. Zo heb je altijd iemand die Nederlands spreekt om op terug te vallen.
Voor de organisatie zelf is het een kans om buitenlandse contacten te hebben, en zo ook een beetje internationaal te gaan.

Categorie: Jongeren

Je kan de lijst van landen vinden, afhankelijk van de mogelijkheden:

Opmerking: als er een negatief reisadvies geldt voor een land, kan je er niet naartoe.

Categorie: Jongeren

Het is écht bijna gratis, dankzij de Europese Commissie.

 

Je verblijf kost je niets. Je eten wordt voorzien. Je lokaal transport wordt betaald. De verzekering is inbegrepen. De taallessen worden betaald. Je krijgt ook wat zakgeld.

 

Het kan zijn dat het bedrag dat is voorzien voor de reiskosten net niet genoeg is voor het trein- of vliegtuigticket. In dat geval kan de organisatie je vragen om het verschil bij te passen.

Categorie: Jongeren

De opties zijn talrijk. Je kan meedraaien in een natuurproject, jeugdhuis, circusproject, daklozentehuis … Je kan werken met kinderen of jongeren, met mensen met een handicap, met vluchtelingen, werken rond holebirechten … Of misschien word je communicatiemedewerker, maak je affiches … of nog iets helemaal anders. Zoek vooral iets dat bij je past en waar je je schouders mee wil onderzetten.

Categorie: Jongeren

Jazeker, alle jongeren van 18 tot 30 jaar krijgen de kans een ander land te ontdekken.

 

Extra kosten, gelinkt aan je beperking, worden door het subsidieprogramma vergoed. Zo kan de organisatie die de aanvraag doet, budget aanvragen voor bijvoorbeeld een doventolk, rolstoelvervoer, extra assistentie …  

Voor jongeren met minder kansen zijn er ook projecten vanaf 2 weken mogelijk. Daarvoor neem je best contact met ons op.

Categorie: Jongeren

Je hoeft de taal van je gastland niet machtig te zijn voor je vertrekt.

Er is taalondersteuning voorzien in het programma. Je gastorganisatie weet ook dat je in het begin hun taal nog niet (zo goed) kent. Bovendien pik je de taal snel op door daar te werken en leven.

Categorie: Jongeren

Je hebt geen diploma’s nodig om in het European Solidarity Corps vrijwilligerswerk te doen.

Je takenpakket is gericht op vrijwilligers en niet gebonden aan een opleiding. Zolang je maar enthousiast en gemotiveerd bent, komt het helemaal goed. Zoek zeker een project dat je echt interesseert en bij je past.

Categorie: Jongeren

Nee, je kan maar een keer vrijwilligerswerk doen met het European Solidarity Corps. Ook wie in het Erasmus+ Youth in Action-programma deelnam aan EVS, Europees Vrijwilligerswerk, krijgt nu geen centen meer voor vrijwilligerswerk binnen het European Solidarity Corps.

Als je een jongere bent uit een kwetsbare situatie kan je wel twee keer vrijwilligerswerk doen: eerst een keer van 2 weken tot 21 maanden en dan nog een keer van 2 tot 12 maanden. Daarvoor neem je best contact op met JINT.

Wil je je tijd in het buitenland opsplitsen, kan dat niet via het European Solidairty Corps. Wil je 12 maanden weg, moet dat aaneensluitend. Je kan niet bijvoorbeeld twee keer een project van 6 maanden doen. Je kan wel nog op pad met een vrijwilligersteam.

Categorie: Jongeren

In theorie duren vrijwilligersprojecten tussen de 2 en 12 maanden.

 

In de praktijk duren ze meestal 6, 9, 10 of 12 maanden. Organisaties bieden ook vaker projecten aan van deze duur, omdat een dossier schrijven best een inspanning van hen vereist.
 
Belangrijk om weten: je kan via dit programma maar een keer vrijwilligerswerk doen.

Categorie: Jongeren

Nee, je kan terecht in 1 organisatie in 1 land.

 

Het voordeel is dat je dat land, die taal en die organisatie echt goed leert kennen.

Categorie: Jongeren

Sommige organisaties ontvangen meerdere vrijwilligers op hetzelfde moment, voor eenzelfde periode. Als je dat graag wil, vraag je dat dus best na bij de gastorganisatie waar je je kandidaat wil stellen, of vraag je je ondersteunende organisatie om eens bij hen te informeren.

In je eentje naar het buitenland trekken, heeft wel twee grote voordelen:

  • Je legt vlugger contacten;
  • Je krijgt de lokale taal sneller onder de knie.
Categorie: Jongeren

Je mag niet ouder zijn dan 30 jaar op het moment dat je project start. 31 worden tijdens de maanden dat je in je project aan de slag bent, kan wel.

Categorie: Jongeren

Op het moment dat je vrijwilligersproject start, moet je 18 zijn.

 

Je registreren op de website en organisaties contacteren, kan wel al vanaf 17 jaar. Maak dus zeker al een login aan om aan je zoektocht te beginnen.

Categorie: Jongeren

Nee, het geld gaat niet naar de jongeren, maar naar de organisaties.

Als vrijwilliger hoef je niets te betalen. De organisaties betalen jouw verblijfplaats, eten, lokaal transport, verzekering … en het geld daarvoor gaat rechtstreeks naar hen.
Je krijgt als vrijwilliger ter plaatse wel wat zakgeld. Dat is een vast bedrag per maand, verschillend van land tot land.

Categorie: Jongeren