Het European Solidarity Corps biedt je centen en ondersteuning voor je project. Je hoeft je daarbij wel aan enkele spelregels te houden, maar de stappen die je moet ondernemen om je ervaring te realiseren, zijn niet zo heel moeilijk of ingewikkeld.

Ben je tussen 18 en 30 jaar en zit je op hete kolen om je steentje bij te dragen aan de wereld? Als vrijwilliger, met een groep jonge vrijwilligers, tijdens een stage of een job; lokaal of internationaal? Dan ben je bij het European Solidarity Corps aan het juiste adres.

Stap 1 om jouw ideeën in een plan om te zetten: registreer je voor het European Solidarity Corps op de website van de Europese Commissie.
Daar vul je je persoonlijk profiel in, geef je aan in welke types projecten je geïnteresseerd bent en kan je op zoek naar concrete projecten. Je vindt er ook een hoop informatie over het subsidieprogramma, interessante cursussen en tips over hoe je je plannen het snelste kan waarmaken.
Organisaties kunnen jou ook contacteren met een projectaanbod. Hoe actiever jij op zoek gaat naar een plek, hoe groter de kans dat je snel kan vertrekken!

Wil je zelf uitvissen waar je naartoe kan, neem dan een kijkje in de lijst met erkende organisaties en filter er op los.
Ken je zelf een interessante organisatie waar je mee wil samenwerken, dan kan die organisatie ook zelf erkend worden als European Solidarity Corps-organisatie. Laat hen contact opnemen met JINT!

! Verplicht

Youthpass

Youthpass is een tool die jongeren en jeugdwerkers in staat stelt om hun leerresultaten tijdens jeugdwerk- en solidariteitsprojecten bij te houden en te erkennen. Het is beschikbaar voor projecten binnen Erasmus+ Youth in Action en zal binnenkort ook beschikbaar zijn voor projecten binnen het European Solidarity Corps.

Dit maakt deel uit van de Europese Commissie haar strategie om de erkenning van niet-formeel leren te bevorderen.

Wat bereik je met het gebruik van Youthpass?

 • Youthpass ondersteunt reflectie op het persoonlijk niet-formeel leerproces en leerresultaten.
  Wanneer je als begeleider samen met je deelnemers een Youthpass-certificaat creëert, beschrijf je samen wat ze geleerd hebben tijdens hun project en welke competenties ze verworven/ontwikkeld hebben.
 • Youthpass versterkt de erkenning van het jeugdwerk via dit Europees erkenningsinstrument voor niet-formeel leren.
 • Youthpass ondersteunt actief Europees burgerschap van jongeren en jeugdwerkers door de meerwaarde van hun project te beschrijven.
 • Youthpass doelt ook op het vergroten van arbeidskansen voor jongeren en jeugdwerkers door hun bewustzijn te vergroten, hen helpen bij het beschrijven van hun competenties en hoe ze sleutelcompetenties verworven hebben op het certificaat.

Voor ondersteunend materiaal kan je terecht op www.youthpass.eu of neem contact op met JINT.

Iedere deelnemer aan een project binnen Erasmus+ Youth in Action en het European Solidarity Corps heeft recht op het doorlopen van het Youthpass-proces. Vanuit JINT is het een minimum verreist om iedereen een certificaat te geven. (Link met meer uitleg en documentatie)

Lees meer
 • INFOPACK YOUTHPASS 2019 extended version

  Download
! Verplicht

Placement Administration and Support System (PASS)

PASS is ontworpen om organisaties, toegelaten tot het European Solidarity Corps , makkelijker deelnemers te zoeken en te vinden. Om toegang te krijgen tot het systeem moet je als organisatie eerst deel uitmaken van het European Solidarity Corps.

Toegestane organisaties moeten één van de volgende acties ondernemen om te PASS te kunnen gebruiken, afhankelijk van welke subactie je deel uitmaakt: 

 • Je hebt al een accreditatie onder het Erasmus+ European Voluntary Service, dan zal je automatisch toegang krijgen tot PASS via je bestaande EU-login.
 • Organisaties die deel uitmaken van het EU Aid Volunteers-programma zullen ook automatisch toegang krijgen via hun bestaande EU-login / ECAS accounts.
 • Wanneer je organisatie toegelaten is tot één van de andere EU-programma’s, dan moet de organisatie:
  • Beslissen welke collega(‘s) toegang moet hebben tot PASS.
  • Informatie geven van deze collega(‘s) aan de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor het programma
  • Verzekeren dat deze collega(‘s) hun eigen EU-login gelinkt is met hetzelfde e-mailadres doorgegeven aan de Europese Commissie.

Alle gebruikers die toegang hebben, zouden dan:

 • Moeten klikken op de login-link onderaan de European Youth Portal-pagina’s.
 • Hun EU-login moeten gebruiken om in te loggen in het systeem.
 • ‘European Solidarity Corps PASS’ kunnen selecteren van de lijst online tools die beschikbaar zijn na inloggen.

Technische ondersteuning en gebruikersgids

Voor ondersteuning kan je terecht op http://europea.eu/youth/solidarity/technical-support-public. De meest recente versie van de gebruikersgids kan je ook daar terugvinden.

Lees meer Ga naar de website
Meerwaarde

Ondersteuning

JINT zet je op weg om een kwaliteitsvol project uit te werken. Op de European Solidarity Corps website en de JINT website vind je alles wat je nodig hebt om een kwaliteitsvol projectvoorstel in te dienen en je goedgekeurd project verder op te volgen.

TIP
Heb je een idee voor een project, maar ben je niet zeker bij welke mogelijkheid jouw idee het beste past?
Kom dan naar onze volgende info- en vormingsdag. Daar krijg je alle info over de verschillende mogelijkheden en kan je een persoonlijk overleg met een van de collega’s aanvragen.

Welke ondersteuning is er?

Wil je een European Solidarity Corps aanvraag bij ons indienen? Dan kan je rekenen op technische ondersteuning (over de spelregels, problemen met formulieren…).

Ben je een nieuwe indiener in een bepaald soort European Solidarity Corps project (bv. je eerste vrijwilligersteam of jobs)? Is nog maar één zo’n project van jouw organisatie goedgekeurd? Of werk je met jongeren uit een bijzondere doelgroep?
Dan kan je daarnaast ook rekenen op ondersteuning op maat, zelfs als je al een project opzette in een andere subactie. Zo komt je project met dezelfde bagage aan de startlijn als dat van een organisatie met meer ervaring.
Stuur ons ten laatste 2 weken voor de deadline (hoe vroeger, hoe liever!) jouw ingevuld aanvraagformulier om van ons feedback op maat te krijgen.

TIP
Leg je oor te luister bij andere organisaties uit vorige projecten of uit je netwerk. Als ervaren indieners kan je daarnaast ook input halen uit de feedback die je op vorige projectvoorstellen, eindverslagen en eventueel projectbezoeken kreeg. Gebruik de overzichten en tips bij elke mogelijkheid hier op de site.

Lees meer
! Verplicht

Infokit voor vrijwilligers, stagiairs, werknemers

Wat kan en mag je als vrijwilliger, stagiair of werknemer verwachten van het European Solidarity Corps? Je vindt het terug in dit document van de Europese Commissie.

(Dit document is in het Engels.)

Lees meer
 • Infokit European Solidarity Corps

  Download
Meer Toon alles