Het European Solidarity Corps biedt je centen en ondersteuning voor je project. Je hoeft je daarbij wel aan enkele spelregels te houden, maar de stappen die je moet ondernemen om je ervaring te realiseren, zijn niet zo heel moeilijk of ingewikkeld.

Meerwaarde

Extra ondersteuning en/of weg voor een kortere periode

Kom je uit een maatschappelijk kwetsbare situatie en/of heb je een beperking?

Je kan ook voor een kortere periode vrijwilligerswerk doen: 2 weken tot 2 maanden in plaats van 2 maanden tot 1 jaar. Je hoeft ook helemaal niet in je eentje op zoek te gaan.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. JINT is er om je extra te ondersteunen. We helpen je dan ook graag op weg en verder.

Lees meer
Meerwaarde

Registreren

Om deel te nemen aan een project in het European Solidarity Corps moet je je registreren in de database.

Klik op de knop ‘meld je aan voor het korps’ (of ‘Join’) en vul je gegevens in.
TIP: rechtsboven kan je de taal van de website kiezen.

Om te registreren heb je een e-mailadres nodig, want je krijgt o.a. een e-mail met een link om je registratie te bevestigen. Dan kan je een wachtwoord kiezen. Later kan je telkens met je e-mailadres en paswoord inloggen op de databank van het European Solidarity Corps.

Vul je profiel verder aan en vul de pagina’s zo correct mogelijk in (land, geboortedatum…). Vink het hokje ‘Ik doe graag mee aan een job of stage’ (of ‘I want to be considered for Occupational projects’) aan als je op zoek bent naar een job of stage. Je kan ook meerdere interesses aanduiden. Zo kunnen organisaties jou in de database makkelijker vinden op basis van je interesses e.d.

Registreren is sowieso verplicht, zelfs als je zonder deze databank een project vond, moet je je toch registreren. Anders kan je niet deelnemen en kan een organisatie geen dossier voor jou indienen.

Je kan nadien altijd je info en voorkeuren wijzigen via de knop ‘Mijn Profiel’ (of ‘My Profile’).

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Vind een stageplaats via een zoekertje

Je kan zelf op zoek gaan naar aanbiedingen van stageplaatsen.

Om dat te doen, log je in op de European Solidarity Corps-databank met je gegevens. Klik rechts bovenaan op de knop ‘Vacatures’ (of ‘Placements’). Je krijgt een lijst van zoekertjes waarop je kan klikken voor meer info over de taken, je verblijf, de deadline om je kandidatuur te stellen… Als je nog meer info wil, neem je best zelf contact op met de organisatie die het aanbod doet.

Je kan in de lijst van zoekertjes filteren op thema en/of land. Ga in deze lijst op zoek naar een project dat je echt interesseert. Ben je iets tegengekomen dat je aanspreekt? Op de pagina met meer info kan je klikken op ‘reageren’ (of ‘Apply’).

TIP: stel je kandidaat op meerdere plekken! Zo verhoog je je kansen om gekozen te worden. Zoek iets dat bij je past, zodat je gemotiveerd zal blijven. Laat een organisatie weten waarom je net bij hen aan de slag wil.

Voordeel van deze manier van zoeken: het zijn bestaande projecten en je weet waar en van wanneer tot wanneer ze doorgaan.
Nadeel: niet alle mogelijke plekken waar je aan de slag kan, plaatsen zo’n zoekertje. Er is dus meer mogelijk dan je in deze lijst ziet.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

OF vind een organisatie via de databank van alle organisaties

Je kan zelf op zoek gaan naar een organisatie die een project binnen het European Solidarity Corps wil indienen.

Om dat te doen, surf je naar de databank van alle organisaties die erkend zijn binnen het European Solidarity Corps. Kies bij ‘scope’ voor ‘stage’ (of ‘traineeships’). Zoek daar een Vlaamse ondersteunende organisatie die je uitstuurt om een stage te gaan uitvoeren of een gastorganisatie in het buitenland waar je je stage wil gaan uitvoeren. In dat laatste geval zoek je best naar verschillende landen en verschillende taken, zodat je je kansen vergroot. Zoek ook iets dat bij je past, zodat je gemotiveerd blijft.

Contacteer de organisaties om te vragen of ze een European Solidarity Corps-stagiair willen uitsturen of zoeken en hoe je je best kandidaat stelt. Stuur je cv en/of de informatie die ze nodig hebben via e-mail. Maak duidelijk waarom je denkt dat jij als stagiair bij de gastorganisatie past en toon dat je gemotiveerd bent om bij hen aan de slag te gaan. Bel na twee weken nog eens om te kijken of ze alles goed ontvangen hebben en of je kans maakt op een plaats in hun project. Dat doe je best bij verschillende projecten tegelijkertijd om het proces te versnellen. Soms zijn ze al volzet of zoeken ze in deze periode net niemand.

TIP: start je zoektocht op tijd. Er zijn deadlines waarop de organisaties hun dossier moeten indienen.
Het moment waarop jij je organisatie vindt, moet een hele poos voor die deadline liggen. Vaak sluiten organisaties hun kandidaturen een maand voor de deadline, maar dat kan ook al enkele weken eerder (of later zijn). Dat kiezen ze zelf. Contacteer dus ver voor de deadline al organisaties om je kandidaat te stellen!

Voordeel van deze manier van zoeken: je kan je kandidaat stellen bij alle organisaties, rond heel veel thema’s.
Nadeel: je kan niet meteen zien of ze momenteel iemand zoeken of voor welke periode ze iemand zoeken. Contacteer de organisaties om te weten of en wanneer je zou kunnen komen, en voor hoelang.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Indienen

Je ondersteunende of gastorganisatie dient een projectaanvraag in.

Heb je een gastorganisatie gevonden, en een ondersteunende organisatie? Zijn ze met elkaar in contact gebracht? Dan hoef jij zelf enkel nog maar te duimen. Als je je nog niet registreerde in de databank van het European Solidarity Corps, doe dat dan nog (zie infoblokje ‘registreer’). Later zal er een link gelegd moeten worden in die databank tussen jou en het project.

Het dossier invullen en het indienen voor de deadline moeten jouw organisaties samen doen. Zij bepalen of ze de subsidieaanvraag doen bij JINT of bij het Nationaal Agentschap van het gastland. Jij hoeft zelf geen dossier te schrijven.

Heb je nog vragen over je project of het dossier? Stel ze dan aan jouw ondersteunende of gastorganisatie. Ongeveer 2 maanden na de deadline krijg je van je organisatie te horen of het project is goedgekeurd. Ten vroegste 3 maanden na een deadline start het project.

Als je bijvoorbeeld zoekt via de zoekertjes in de databank van het European Solidarity Corps kan het zijn dat het dossier al in orde was en dat de organisaties enkel nog jouw gegevens moeten invullen. In dat geval kan je misschien snel vertrekken.

Lees meer
! Verplicht

Traineeships and Jobs agreement (2019)

Goede afspraken maken goede vrienden. In dit document van de Europese Commissie zet je de afspraken tussen de stagiaire of de werknemer en organisatie op papier.

(Dit document is in het Engels.)

Lees meer
  • Annex V - T&J_Template for agreements with participants v_june2019

    Download
Meerwaarde

Youthpass

Youthpass is een tool die je helpt om je leerproces bij te houden en te erkennen.

Het is een instrument dat je op voorhand met je ondersteunende organisatie kan overlopen. Het helpt je nadenken over wat je zal leren tijdens je buitenlandervaring. Ook tijdens je project neem je dit er af en toe bij, samen met iemand van je gastorganisatie of je mentor. Zo krijg je vat op je ontwikkeling van je sociale en persoonlijke competenties. Na je project krijg je ook officieel een Youthpass uitgereikt. Dit document kan je bijvoorbeeld meenemen naar sollicitaties.

Lees meer Naar de website
Meerwaarde

Solidariteit

Waar gaat solidariteit over? Hoofddocent Stadssociologie aan de Universiteit Antwerpen Stijn Oosterlynck geeft in zijn publicatie tekst en uitleg.

  • Solidariteit - Stijn Oosterlynck

    Download